Članki

ZGODBA O ČAJU

Avtorica: U. P.
DT 2/2010
 
Zgodba o čaju se začenja v tretjem tisočletju pred našim štetjem na Kitajskem, ko naj bi vladarju Shennongu, medtem ko si je na odprtem ognjišču kuhal vodo, vanjo naključno padlo nekaj lističev z veje velikega in starega čajevca. Od takrat je pitje čaja v mnogih civilizacijah postalo obred.

 

Kdo še ne pozna angleškega izraza »čaj ob petih«, ki pomeni tradicionalno srkanje že klasične mešanice močnega črnega čaja English breakfast, seveda postrežene v lepih skodelicah, z mlekom in kockami sladkorja. Tradicionalno se za angleški čaj v skodelico sprva natoči mleko, šele nato v čajniku pripravljeni čaj. Ta pristop izvira še iz časov, ko so skupaj s čajem z ladjami s Kitajske pošiljali tudi skoraj prosojne porcelanaste skodelice. Ker Evropejci porcelana niso poznali, so se zbali, da bodo nežne skodelice pod vplivom vročega čaja počile, hladno mleko pa je čaj ravno prav ohladilo. Ob angleškem čaju in klepetu gostitelj navadno postreže sladke in slane prigrizke, kot so pecivo z marmelado, masleni piškoti in tipični majhni sendviči s kumaricami. Velika Britanija in Irska sta danes največji porabnici čaja, takoj za njima sta Egipt in Iran. Arabci tudi sicer popijejo veliko čaja. Postržejo ga v majhnih, lepo okrašenih steklenih kozarčkih, vendar pa je njihov čaj precej močnejši in zelo sladkan. Odličen je tunizijski čaj, ki se tako imenuje, čeprav ga pijejo tudi v drugih arabskih državah severne Afrike – to je sladkan močen črni čaj, ki mu dodajo pražene pinije in veliko sveže mete. V Rusiji čaj kuhajo s pomočjo umetelno okrašenih medeninastih ali kovinskih kotličkih, ki jim pravijo samovar (saj v njih voda sama zavre) in imajo pri vrhu manjši čajnik, kamor natresejo čajne lističe. Ruski čaj je zelo močan, zato ga v skodelico nalijejo le do polovice, nato pa dolijejo vrelo vodo iz spodnje posode samovarja. Na Indijski podcelini pijejo čaj z veliko mleka, včasih celo zgolj z mlekom in morda začinjen strokom kardamoma, v srednji Aziji pa čaju pogosto dodajo celo sol. V Turčiji se vsi poslovni ali družbeni dogodki odvijajo ob kozarčku čaja. Japonski obred pitja čaja pa je eden najbolj dodelanih, do grama natančno je določena količina čaja, količina vode, čas priprave, oblika čajnika in skodelic – te so zmeraj brez ročajev, v notranjosti pa navadno bele, da sta barva in bistrost čaja dobro vidni.
 
Priprava čaja
Čeprav v Sloveniji kultura pitja čaja ni ravno tradicionalna, še zlasti kadar govorimo o pravem čaju, v zadnjih letih tudi pri nas kot gobe po dežju vznikajo vedno nove čajne hiše ali pa vsaj kavarne s pestro ponudbo pravih čajev, kar je znak, da je tudi čajeljubcev pri nas vedno več. V vseh čajnicah navadno prodajajo tudi pribor za pripravo, pitje in shranjevanje čajev, tako da je potreben le en obisk in spoznavanje čaja se lahko začne. Za tiste, ki šele vstopajo v svet čajev, bo za dober začetek prišlo prav nekaj osnovnih napotkov ...
 
 

Ko se poskušamo poglobiti v skodelice čajev, se nam odpre popolnoma nov svet, postopoma se naučimo prepoznavati tudi najbolj prefinjene okuse in si v čajnih hišah sestavljati svoje lastne čajne mešanice. V februarski številki revije Dober tek boste našli še več o čaju: od anekdot o njegovem nastanku, zanimive zgodovine (čaj je bil med drugim na primer tudi del tihotapske obrti), do načina obiranja in sušenja čaja, napotke za pravilno pripravo čaja in seveda opis ter razlago različnih vrst čajev – zelenega, črnega, rdečega in belega čaja ter čajnih mešanic. Če ste med tistimi, ki z veseljem pokukajo tudi izven skodelice, lahko čaj izvrstno uporabite kot začimbo v kuhinji. S čajnimi lističi lahko popestrite okus rižu, na njihovi sopari skuhate ribo in zelenjavo, jih dodate k sladicam ali pa s čajem, sojino omako, limoninim sokom, strtim česnom in medom pripravite azijsko marinado za perutnino. V reviji smo vam  za pokušino ponudili recept za račje prsi, prekajene s čajem!


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji