Članki

Glavna funkcija komornih pomivalnih strojev je, da pomivajo posodo, kar se pri švedskem Wexiodisku dogaja z odliko dan za dnem.

Avtor: M.K.

Iz sveta profesionalne pomivalne tehnike I.

PROMOCIJSKA VSEBINA


Že dolgo nazaj so pomivanje posode prepustili strojem, ki so prevzeli to težaško opravilo pomivalk. Pomivalni stroji postajajo iz generacije v generacijo učinkovitejši in dosegajo čedalje manjšo porabo energentov. To pa ne sme biti njihova glavna prednost, saj je pomivalni stroj v prvi vrsti namenjen temu, da pomije posodo, kar pa v praksi pogostokrat ni tako.


IZ SVETA PROFESIONALNE POMIVALNE TEHNIKE


O KOMORNIH POMIVALNIH STROJIH IN O POMIVANJU Z ENIM LITROM VODE

 

 

"Na terenu vse prevečkrat opazimo, da stroje uporabljajo zgolj za zagotavljanje mikrobiološke neoporečnosti in za sušenje, odstranjevanje umazanije pa se še dandanes izvaja ročno. To pa je točka, kjer se izgublja na tisoče in tisoče eurov, ne da bi poslovodstvo sploh vedelo za to. Je pa tudi ena ključnih točk, kako lahko kuhinja bistveno prispeva k racionalizaciji stroškov."

Matej Kovačič, DSP d.o.o.

www.dsp.si

 

V tem članku so predstavljene splošne karakteristike komornih pomivalnih strojev, podrobneje pa bomo predstavili inovativni stroj vodilnega švedskega proizvajalca Wexiodisk, ki za pomivanje ene košare dokazano porabi zgolj en liter vode. Poudarjamo, da s tem enim litrom posodo tudi pomije in hkrati prihrani denar. To se sliši kar neverjetno, pa vendar je mogoče.

 


Za primerjavo lahko navedemo, da najzmogljivejši košarni pomivalni stroj pomije tudi do 305 košar na uro, o čimer bomo pisali v enem od prihodnjih člankov.

Košarni pomivalni stroj WD-153 ICS+


 

Komorni pomivalni stroji 

Komorni pomivalni stroji so narejeni za pomivanje ene košare naenkrat. Temu primerna je tudi njihova kapaciteta, ki pri Wexiodiskovih modelih znaša od 20 do 50 košar na uro. Tako so komorni pomivalni stroji primerni za majhne in srednje kuhinje in tudi tam, kjer ni na razpolago dovolj prostora, saj zavzamejo manj kot en kvadratni meter. Seveda, če odmislimo vhodno in izhodno mizo ter korito, ki je običajno pred strojem. Nekateri modeli omogočajo zaradi visoke vstopne višine tudi pomivanje kuhalne oz. črne posode ter tudi GN pladnjev.

 

Komorni pomivalni stroj WD-7

 

Splošno o pomivanju

Da iz pomivalnega stroja sploh pride čista posoda, mora biti prisotnih pet elementov, in sicer voda, kemično sredstvo (detergent), elektrika, čas in mehansko delovanje vode na umazanijo. Brez enega samega od teh petih elementov si je težko zamisliti, da bomo po dvigu komore lahko zagledali čisto posodo, kar pa je seveda glavni namen pomivalnega stroja. Seveda si proizvajalci prizadevajo zniževati prisotnost posameznih ali vseh petih prej naštetih elementov. Pri tem pa so različno uspešni in inovacije na tem področju lahko privedejo do bistvenih prihrankov, ki se poznajo tudi na žepu uporabnika.

Dolg pomivalni ciklus (čas) vpliva v prvi vrsti na kapaciteto; če je ciklus dolg dve minuti, potem je kapaciteta pomivanja 30 košar na uro; če pa je dolg eno minuto, pa je teoretična kapaciteta 60 košar na uro.

 

Poraba vode

Dolžina pomivalnega ciklusa ni nujno povezana s porabo vode. Je pa naravna fizikalna zakonitost, da velika poraba vode pomeni veliko porabo detergenta in elektrike, ki zagotavlja, da se sveža voda zagreje.

Wexiodiskov košarni pomivalni stroj WD-7, ki pomiva tudi kuhalno posodo, porabi med 2,5 litra in pri zelo umazani posodi do štiri litre vode, enako porabo pa ima tudi manjši model WD-6. Za oba prej omenjena stroja pa je Wexiodisk razvil tehnologijo duplus, ki porabi zgolj en liter vode in tako je na voljo resnično nepotratna različica stroja obeh velikosti.

Če torej primerjamo tradicionalni pomivalni stroj, ki porabi najmanj štiri litre vode, s tehnologijo duplus, ki porabi zgolj en liter vode, to pomeni avtomatično trikrat manjšo porabo vode, detergenta in elektrike. Temu primerni pa so tudi prihranki.

Verjamemo, da se že pomivanje z enim litrom vode sliši kot nekakšna znanstvena fantastika, ki pa je že resničnost. Prepričani smo tudi, da se bo v prihodnosti količina vode, potrebne za pomivanje ene košare, še zniževala, kar pa bo pokazal čas. Sledi pa logično vprašanje: kako je sploh mogoče pomiti posodo z enim litrom vode?

 

Delovanje tehnologije duplus

Skrivnost porabe enega litra vode je v prvi izpiralni fazi, kjer duplus pomiva posodo z vodo iz prejšnjih pomivanj. V drugi (izpiralni) fazi pa stroj uporabi svežo vodo segreto na 85 do 90 °C. Voda iz druge faze izpiranja se nato zbere za naslednji pomivalni ciklus. Pomivalni stroj s tehnologijo duplus predstavlja pomivanje z dodano vrednostjo in manjšo obremenitvijo za okolje. Wexiodisk je prvi na svetu, ki uporablja tehnologijo dvojnega končnega izpiranja za pretočne pomivalne stroje. To pomeni, da se v fazi izpiranja porabi bistveno manj sveže vode kot pri končnem izpiranju v klasičnih pomivalnih strojih.

 

Zajem odpadne toplote

Eden ključnih delov stroja je komora (od tod izhaja poimenovanje »komorni pomivalni stroj«), ki se dviga in spušča. To s seboj prinaša tudi določene posledice. Večino pare namreč po končanem pomivalnem ciklu uide iz komore v prostor. To slabša delovne pogoje tako z vidika temperature kot tudi vlažnosti.

Ta problem se rešuje s prezračevanjem, če pa tega ni mogoče zagotoviti, pa Weixiodisk kot opcijo ponuja kondenzacijsko enoto za zajem pare, ki polovi praktično vso paro, ki bi sicer ušla v prostor. Tako se ujeto paro uporablja za dogrevanje sveže vode, kar tudi pripomore k nižjim računom za elektriko.

 

 

 

Kondenzacijska napa za komorni pomivalni stroj WD-6 DUPLUS

 

Odpiranje in zapiranje komore

Zelo pogosto zapiranje in odpiranje komore je lahko naporno opravilo, kar dobro vedo v kuhinjah, kjer morajo naenkrat pomiti veliko količino posode. Veliko izgubljenega časa je tudi zato, ker pomivalka čaka ob stroju, da le-ta zaključi s pomivanjem.

Oba problema je Wexiodisk rešil na učinkovit in cenovno ugoden način. To je dosegel z opcijo »auto-start« in avtomatskim dvigom ter spustom komore. To pomeni, da se komora sama zapre, ko elektronika zazna, da je na nosilcu košara. Po koncu pomivanja pa se komora samodejno odpre. To omogoča, da uporabniku ni potrebno čakati pri stroju, da se program izteče ter da odpre komoro, kar zelo olajša uporabo. Ni pa zanemarljivo tudi dejstvo zmanjševanja obrab in poškodb na delovnem mestu, ki počasi prihaja v ospredje pri skrbi za zaposlene.

 

 

Avtomatski dvig komore pri WD-7

 

 

Wexiodisk v Sloveniji zastopa in prodaja grosupeljska družba DSP d. o. o.


www.dsp.si, 031 341 887

 

Več o učinkovitem strojnem predpomivanju.

 

PROMOCIJSKA VSEBINA
 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji