Članki

KOŽELJ - Hiša dobrih vin

Avtorica: Andreja Brglez

Fotografija: Cveto Sonc, revija Dober tek 3/2013

 


Še kako pomembno je, kaj jemo in pijemo. Pomembno je tudi poreklo, trgovske poti in predstavitev tistega, kar pride na krožnik in v kozarec. V tem duhu je pomanjkanje vinotek in specialistične vinske trgovine pri nas več kot očitna. V Sloveniji pa ni vinarja ali pravega gostinca, ki še ne bi slišal za Hišo dobrih vin Koželj – največjega in žal enega redkih, če ne celo edinega pravega strokovnjaka za trgovino z vinom.


Še kako pomembno je, kaj jemo in pijemo. Pomembno je tudi poreklo, trgovske poti in predstavitev tistega, kar pride na krožnik in v kozarec. V tem duhu je pomanjkanje vinotek in specialistične vinske trgovine pri nas več kot očitna. Zakaj je tako? Zakaj nimamo zlasti v večjih mestih, kjer so glavne vinske ali turistične poti, pravih vinotek s specializirano ponudbo, kjer kupec lahko raziskuje!? Morda je še preveč »soliranja« vinarjev, morda je preblizu prva dobra vinska klet, toda vedno več je vinoljubov, ki želijo pestrost, nova imena, nasvetov in morda tudi – ker je to pač dejstvo pri vinih – imeti možnost prodajalcu vrniti steklenico vina, v katerem sta vonj in okus po zamašku, da jo zamenja.

Vinoteka lahko in mora zagotavljati primerne temperature, osvetlitev (zatemnitev) in okoliščine, v katerih vina normalno zorijo in se ne starajo kot na običajnih trgovskih policah. Dobra vinoteka je tudi nekakšna izkaznica vinorodne dežele – pestrost ponudbe kaže pestrost vinarstva glede sortnosti, porekla in slogov, ki jih ponuja, predvsem pa o tem govorita največ veščina in široko znanje osebja, ki v vinoteki predstavlja svojo ponudbo.

Podjetje Koželj je sinonim za odlično ponudbo vin, ki sloni predvsem na najboljših vinarjih iz Slovenije. Zaradi zaokrožitve ponudbe v podjetju ponujajo okoli 20 odstotkov tujih vin različnih porekel, kar bogati celovitost ponudbe. K njim pa nas ni pripeljala le želja po predstavitvi vinskega trgovca, temveč tudi želja, da predstavimo eno najboljših vinotek v Sloveniji, Vinoteko Dvor, kjer so vina predstavljena in ponujena javnosti v najboljši luči in v najboljših razmerah skladiščenja.

Jože Koželj

KOŽELJ - Hiša dobrih vin

Glavni protagonist uspešne trgovske vinske zgodbe je Jože Koželj, kleni Gorenjec izpod Kamniških planin, ki si verjetno pred desetletji ni mislil, da bo postal trgovec z vinom. Svojo vinsko zgodbo je začel že leta 1991, ko je skrbel za razvoz vin pri takratnem vinskem trgovcu Vivat Mengeš. Podjetje je zašlo v težave, in ker je imel dobre odnose s strankami, ki jim čez noč ni mogel več zagotoviti vin, predvsem pa ker je čutil njihove potrebe, je sprva zagotovil primeren skladiščni prostor, nato pa se je zadeva nadgrajevala in rastla.

Podjetje Koželj, d. o. o., je ustanovil leta 1994. Čeprav je bil Jože Koželj neke vrste podizvajalec, je že zaposloval, saj je bil deležnik glede na prodane količine. Leta 2001 je že nastopila prva stopnja vinske krize, ki je zahtevala svoje žrtve. Tako so bili zaradi težav pred težko odločitvijo – ali vse pustiti ali v celoti prevzeti posel. Odločili so se za drugo možnost, čeprav  je bila odločitev zelo težka.

V desetletju, ki je sledilo in je bilo zaznamovano s hudo krizo v panogi, z zasičenostjo trga in z zmanjšano porabo vina, so prerasli v največjega strokovnjaka za vino v Sloveniji. Zaposlenih je devet ljudi in njihov letni promet je okoli tri milijone evrov! Podjetje s sedežem v Komendi danes dobavlja vsem velikim trgovcem: Mercator, Tuš, Spar, zelo pohvali sodelovanje z E. Leclercom. Dobavlja tudi v pretežni del gostinstva, hotele, restavracije, v zadnjem času pa opažajo povečanje tudi pri spletnih nakupih.

Podjetje se ukvarja skoraj izključno z buteljčnim programom. Vinarji, ki jih zastopajo, so iz vseh slovenskih okolišev, med njimi so znana in manj znana imena, velike kleti in manjši pridelovalci. Prednjačijo predvsem primorski vinarji, kar je najverjetneje posledica povpraševanja v največjem zaledju – Ljubljani. Pri vinu sta Koželjev glavni moto všečnost in pitkost, ne poglablja se v strokovne podrobnosti in jih prepušča drugim. V tem duhu nam je med pogovorom postregel s hišnim vinom – rad ima suhe penine – Rose Brut natur letnika 2006, ki ga je kar zakupil v Radgonskih goricah.

Zgodba o uspehu

Kako je podjetju uspelo? Ni posebne zvijače. V pogovoru z Jožetom Koželjem pridejo na dan vse skrivnosti dobrega poslovanja – nedvomno je trd pogajalec, hkrati pa ima zelo rad pridelek, ki ga dobavlja na vse strani Slovenije in ga nekaj tudi izvozi. Globoko spoštuje vinarje in njihovo delo, ne pleteniči in ne modruje – naj vsak dela, kar zna. Verjame, da so pridelovalci pri svojem delu strokovnjaki in v veliki meri zagovarja domačo, slovensko pridelavo. Pri vinarjih pogreša več poslovnosti, več samozavesti in več občutka za trg. Vinar si mora ime ustvariti sam: »Mi ne delamo marketinga,« pravi Jože Koželj. Podjetje ima v svoji ponudbi kar 700 različnih blagovnih znamk, od tega v najprodornejši kategoriji kar 400, uvedli pa so tudi nekakšen »outlet«, pri katerem v dogovoru z vinarjem zaradi prihajajočega svežega letnika znižajo ceno staremu in tako omogočijo, da se zaloga izprazni hitreje. Odzivi so dobri.

Jože Koželj pa ni pa odločen in jasen le v odnosih z dobavitelji – vinarji, podobno dela tudi z zaposlenimi in s strankami. Pri teh ugotavlja, da so še vedno problem gostinci, ki po eni strani premalo poznajo usklajevanje svoje hrane z vini, po drugi strani pa bi preveč radi zaslužili z vinom in premalo s kulinariko. Zato jim odpira pogled in jim omogoča oblikovanje vinskih kart, do katerih pridejo med degustiranjem ponudbe v Koželjevi degustacijski sobi. Glavni generator sprememb v gostinstvu pa so ozaveščeni in dobro podkovani potrošniki. Teh je vedno več, zato so jim poleg spletnih nakupov omogočili tudi obisk Vinoteke Dvor v samem središču Ljubljane. V njej vsaki dve leti priredijo edinstven interni vinski dogodek, nekakšen sejem, kjer povabljeni vinarji ciljni publiki predstavijo svoje novosti in napredek. Letos bodo tako drugi ponedeljek v septembru organizirali že peti lastni vinski festival!

Vinoteka Dvor

Nedvomno je ljubljanska Vinoteka Dvor, ki stoji na Dvornem trgu, najprestižnejša in tudi najuspešnejša zgodba podjetja Koželj. Leta 2006 so odprli vinoteko sprva na eni strani trga, lani pa so se preselili na drugo stran in povečali prodajo za 40 odstotkov. V njej ponujajo najširši nabor slovenskih vin, nekaj seveda tudi tujih. Kupec si lahko vzame čas, zanj je poskrbljeno z nasveti, nekatera vina pa lahko pred nakupom tudi degustira. Vina so strokovno skladiščena, predvsem pa lahko na enem mestu najdete paleto ponudbe kot le malokje v Sloveniji.

V vinoteko prihajajo pivci in kupci, ki o vinu vedo več, so zahtevnejši, a zato toliko bolj naklonjeni. Veliko je tudi turistov, ki v vinoteki pridejo v stik s slovenskimi vini. Za vinoteko imajo še pogumne načrte, saj se kaže, da je bila odločitev zanjo več kot zadetek v polno. Tudi sicer je Jože Koželj poln idej in načrtov in prepričana sem, da nas bo s svojo dobro energijo, in ker rad trdno stoji na lastnih nogah, razveseljeval in presenečal tudi v prihodnje. V časih, kakršni so zdaj, potrebujemo prav take ljudi.
 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji