Članki

OTMAR ŠTURM

Avtor: Leon Beton
Fotografije: Cveto Sonc, revija Dober tek
 

V deželi belih Kranjcev, tem čez Gorjance čas teče počasneje. A le na videz. V redko poseljeni pokrajini prevladujejo gozdovi, a na številnih proti soncu obrnjenih pobočjih raste vinska trta. Prija ji skoraj mediteranska klima, pa tudi pozornost marljivih ljudi, ki v njih udejanjajo belokranjski pregovor: delati, piti in peti – to je najlepše na svetu. Skoraj vsaka družina ima zidanico in vsaj nekaj trt. Vinogradi so majhni, zato jih ne merijo v hektarjih, ampak poznajo točno število svojih trt. Vse in vsako posebej. Pridelano vino delijo s sosedi ob vigredi, ob dobrodošlici Zelenemu Juriju ali katerikoli priložnosti. Gostoljubje in prijaznost sta še posebej odlika Belokranjcev, in prav nič drugačni niso Šturmovi iz Metlike.


OTMAR ŠTURM

O vinih Šturm – kakor zaradi lažjega branja tujcem piše na prednji etiketi hišnih vin – se trenutno veliko piše, te dni še posebej o ledenem vinu rumenega muškata letnika 2007, ki je na pomembnem mednarodnem vinskem ocenjevanju Decanter – med več kot 14.000 vini – prejel naslov šampiona regije med sladkimi vini. O vinih Šturm pa se že dolgo govori tudi v Sloveniji, saj so pojem vrhunskih, za pokrajino značilnih, a vedno inovativnih vin iz Bele krajine. Prav zgodba o muškatu, pa se je začela dosti prej. Otmarjev oče je vina spoznaval tudi na potovanjih po svetu in je po končanem študiju za svoje potrebe in neozirajoč se na uradniška pravila, okoli zidanice zasadil sorte grozdja, ki so mu bile všeč. Med prvimi prav muškat. Ker jabolko ne pade daleč od drevesa, je leta 1993 podobno naredil mlad in zagnan sin, ki je, ne da bi vprašal za sorto, kupil vinograd prav tako za pokrajino »prepovedane« sorte traminca. Ker stroka ne dovoljuje prodajo vin ki niso v trtnem izboru vinskega okoliša z navedbo sorte na etiketi, je Otmar vino prijavil kot zvrst pod fantazijskim imenom Prepovedan sadež. V kleti se najde še kakšna »prepovedana sorta«. Zanimivo je, da so danes vse (razen ene) sorte, ki so se jih Šturmovi odločili saditi, danes že dovoljene. Vizionarstvo? Na najboljših legah v Vidošičih – na pobočjih pod cerkvico Svete Ane uspevajo tudi udomačene in za vinorodni okoliš značilne tradicionale sorte, ki skupaj z prepovedanimi dajejo številna sortna vina, pa tudi zvrsti. Tudi tardicionalano bela zvrst belokranjec in rdečo metliška črnina. Otmar ima zelo zanimiv pristop, ko se odloča kakšno vino bo nastalo iz določenega grozdja. Če sorta v določenem letniku ni primerna za vrhunsko sortno vino, gre ta v odlično zvrst in jo izboljša. Vina ne sili v nekaj, če mu narava tistega leta ni omogočila potrebnih parametrov. Razvoj kleti temelji na vsako leto na novo pridobljenih izkušnjah po najstarejši in preizkušeni metodi – poskus napaka.

OTMAR ŠTURM

Vsakemu vinogradu, vsaki legi in sorti prisluhne posebej in poskuša narediti iz grozdja najboljše vino. V kleti boste naleteli na presenetljive kombinacije in številna avtorska Otmarjeva vina. Na primer: maceriran (vino narejeno na enak način kot se vinificira rdeče vino) suhi traminec, suh rumeni muškat, ali zvrst dveh »prepovedanih« (muškat in traminec) z tradicionalno kraljevino, pa še kakšen. Ena zadnjih – zelo uspešnih – novost kleti so penine pridelane na klasičen način (s sekundarnim vrenjem v steklenici in dolgim ležanjem na kvasovkah). Suhi beli in rdeči (ki ji daje značilen okus modri pinot) belokranjski penini in popolnoma suha penina Ana. Odvisno od darežljivost narave in značilnost letnika, pa se kot sortna vina pojavljajo še chardonnay, sauvignon, laški rizling, kraljevina od belih in rdeča modra frankinja, portugalka, žametna črnina modri pinot. Glede na potencial gredo vina v steklenice z belo etiketo (brez daljšega zorenja v lesenih sodih) ali v stekenice z modro etiketo (zorenje v lesenih sodih). Določena vina le v najboljših letnikih opremi z zlato-črno etiketo, ki označuje vina vrha kakovostne piramide. Posebna zgodba so vina posebne kakovosti – predikati (jagodni izbori, ledene vina …). Ker je treba vina pripeljati do ljudi je družina v metliškem gradu odprla vinoteko – vinski bar – z izborom najboljših belokranjskih a tudi vin iz drugih slovenskih vinorodnih področij, kjer se da vina v prijetnem ambientu vinoteke vino poskusiti. Vinoteka z imenom Šturm s podobno vsebino je tudi v  blagovnem centru v Novem mestu.

OTMAR ŠTURM

S šturmovimi vini se je najlepše srečati v kraju njihovega rojstva – zidanici / vinotoču na griču nasproti Sv. Ane s čudovitimi razgledi na vse strani na katerih se spočijejo oči. Jih spoznati v družbi družine, ob izvrstnih tradicionalnih, a praviloma izjemno inovativno nadgrajenih prigrizkih, žene Lidije in v družbi hčera Maše in Valentine. Otmarjeva starša poskrbita še za belokranjskega jagenjčka, odojka, tradicionalno belokranjsko pogačo. Klet in pogostitveni prostor sta urejena do zadnje podrobnosti, kozarci so taki, da jih redko srečamo tudi v prestižnih restavracijah in vsakem detajlu je čutiti spoštovanje do vin in gosta, ki mu ga predstavljajo. Te imajo radi, a ne v prevelikem številu naenkrat, ker se je množici težje posvetiti in se lahko kakšna pomembna podrobnost izgubi. Podrobnosti pa so tiste, ki štejejo. Obisk Šturmovih je, tako v vinotoču nasproti Sv. Ane, kot v vinotekah v Metliškem gradu ali Novem mestu nepozabno doživetje. Ali bolje, pravo Belokranjsko doživetje.


www.vinasturm.si
www.metliskacrnina.si
 

 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji