Članki

SUTOR

Avtor: Leon Beton
Fotografije: Marijan Močivnik
 

 


To latinsko besedo že leta srečujemo na vinskih nalepkah vin družine Lavrenčič iz vasice Podraga v zgornji Vipavski dolini. Beseda v latinščini pomeni čevljar, idejo za njeno uporabo za poimenovanje hišnih vin pa je dal profesor latinščine, duhovnik Črnilogar, ki je je hišno ime Lavrenčičevih – Šušter – prevedel v latinščino. Izvirni priimek bi bil zaradi dveh šumnikov pretrd oreh za izgovorjavo kupcem vin zunaj Slovenije. Pri Lavrenčičevih so se poleg kmetijstva nekoč ukvarjali tudi s popravljanjem čevljev. Marsikomu in tudi meni sta ime in nalepka z umetniško ilustracijo med množico steklenic takoj padla v oči. Iz radovednosti sem vino preprosto moral poskusiti in od takrat sem zvest pivec njihovih vin.


SUTOR

Vasica Podraga je skoraj čisto na koncu Vipavske doline, nedaleč stran od mesta, kjer se stara cesta proti Ljubljani pri Rebernicah v serpentinah dvigne proti Razdrtemu. Stisnjena je ob vznožje hriba, ki se, ko se zravna, nadaljuje v kraško planoto, severno obzorje pa zapirajo strmi obronki, nad katerimi je Trnovska planota. Na vzhodu dolino zapira Nanos in prav iz te smeri pogosto piha znana vipavska burja, ki s svojim hladom hladi tople vetrove, ki po dolini pihajo s primorske strani. In prav ta razpetost med toplim Mediteranom in hladnim vplivom Alp zaznamuje ljudi, ki tu živijo, in njihova vina. Vinska tradicija na teh prostorih je dolga in zelo dobro dokumentirana. Vinske sorte, gojitvene oblike, vinarske prakse in vina iz sredine 19. stoletja je v knjigi Vinoreja za Slovence, izdane leta 1844, podrobno opisal polihistor in župnik s Sv. Vida nad Vipavo Matija Vrtovec. Na knjigo so Vipavci zelo ponosni in jo je tudi danes užitek brati. Prebivalci vasice Podraga so bili vedno med sabo trdno povezani. Včasih tudi samosvoji. Manj znana, a resnična je zgodba, ko so med svetovnima vojnama iz upora proti cerkvenim oblastem, ki so njihovo faro hotele priključiti sosednji, kot skupnost prestopili k pravoslavju. Sicer samo na papirju in ne za dolgo, a vendarle.

SUTOR

V hiši na robu vasice ob Mrzlem potoku trenutno živita tretja in polovica četrte generacije vinogradnikov in vinarjev Lovrenčičevih. Kmetijo vodi Mitja s svojo družino, v veliko pomoč in oporo pa mu je oče Edvard. Brat Primož je začel zidati svojo klet v sosednji vasi, saj je kmetija premajhna in ne bi preživela treh družin. Za cenjena in prepoznavna vina so zaslužni vsi trije, ne gre pa pozabiti deda Antona, ki je v tradicionalno vinorejo tistega časa vpeljal marsikatero novost iz italijanske Furlanije.

Kakovost vin temelji na natančnem delu v vinogradih. Vsi člani družine veliko časa preživijo med 23.000 trtami – skrbijo za vse in za vsako posebej. Mitja verjame, da se vino naredi v vinogradu in ne v kleti. Zato so trte malo obremenjene, rezi in izbira tistih grozdov, ki bodo lahko najbolje dozoreli, pa brezkompromisna. Podatek, da na 23.000 trsih v dobrem letniku pridelajo le 17.000 steklenic, pove vse. V kleti ni tehnoloških novosti, le zdrava pamet, pridobljena z izkušnjami. Pravi, da je treba vino ves čas poslušati in mu dati tisto, kar v določenem trenutku potrebuje. Vina Sutor so tipično vipavska, polna sadja, sonca in istočasno iskrivo sveža. Elegantna, a koncentrirana, pridobijo z zorenjem v izbranih sodih iz francoskega hrasta, ki so manj ožgani, tako da vinom ne dodajo izrazitih okusov, omogočajo pa dihanje in naraven razvoj vin. Še kvasovke, ki naredijo alkoholno fermentacijo, so tiste z grozdja. Te pa preživijo samo, če so vinogradi obdelovani naravi prijazno.

Hišna vina so štiri: chardonnay – eleganten, mineralen z rahlim dotikom lesa, malvazija – cvetno-sadna z izrazito svežino, sauvignon – tipičen, a zadržan, primeren tudi za daljše zorenje v kleti, in merlot – s kančkom cabernet sauvignona.

V hiši je tudi lepo urejena degustacijska soba, kjer lahko ob toplem ognjišču poskusite vina posestva in spoznate, da so bogata, a nekako zadržana in umirjena, kakršen je tudi značaj vinarja, ki jih je iz vinograda pripeljal do steklenice.

Več informacij o vinarju najdete TUKAJ

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji