Članki

VINA KRISTANČIČ - PAVO

Avtor: Leon Beton 
Fotografije: Leo Caharija
 

VINA KRISTANČIČ - PAVO


Medana v Goriških brdih. Značilna vasica na vrhu hriba, s hišami, razporejenimi okoli cerkve, na obronkih pa soncu nastavljajo obraz številni vinogradi. Ti so majhni, vsak ima rahlo drugačen naklon, orientacijo proti soncu in je zasajen malo drugače. Tudi zaradi izkušenj in idej, ki so jih lastniki pridobili v številnih letih skrbi zanje. Nekateri teh vinogradov pripadajo družini Kristančič, ki jo od številnih Bricev s tem priimkom ločimo po pavu na etiketah hišnih vin.


Na stari fotografiji Medane iz poznega 19. stoletja je moč prepoznati značilen profil vasi, ki se do danes ni dosti spremenil. Le na obronkih. Več je bilo sadnega drevja in zasaditev vinogradov je bila popolnoma drugačna. Ljudje so se takrat preživljali z živinorejo, s sadjem in pridelavo vina. Danes je prvih dveh precej manj – vsi poznamo briške češnje – briška vina pa so cenjena in znana. Zgodovina vasi je posebna tudi zaradi bližine meje z Italijo. Druga svetovna vojna je zarezala trdo mejo med tukaj živečimi Slovenci. Večina kmetov je imela vinograde na obeh straneh meje, zato so bile njihove opcije malo drugačne. Kljub pregovorni individualnosti Bricev so v Medani ti že ob koncu devetdesetih let znali stopiti skupaj – ustanovili so združenje Brajda – in skupno kupili sodobno polnilno linijo za vina. Brajda ni bila samo združenje, temveč vizija, da postanejo Goriška brda tisto, kar danes so – edinstven prostor, usmerjen v vinogradništvo in ustvarjanje vrhunskih vin.

Pri Kristančičevih so vina pod družinskim imenom prvič polnili leta 1988. Tradicija sodelovanja se je – kljub vse večjemu pomanjkanju časa – ohranila. Če je le mogoče, se ob nedeljah očetje še vedno dobijo v vaški gostilni in kakšno rečejo.

Za posestvo Kristančič skrbi cela družina. Odgovornost za vinograde je na ramenih očeta Dušana (s pomočjo brata skrbi za 20 hektarjev vinogradov). Sin Marko skrbi za vinifikacija in zorenje vin, mati Alenka in sestra Tereza pa podpirata druge tri vogale. Zelo sta aktivna tudi nona Silvija in nono Drago.
Kakovost hišnih vin temelji na brezkompromisnem in predanem delu v vinogradu in na izkušnjah »nonotov«. Kristančičevi zelo dobro poznajo vse in vsako mikrolokacijo svojih vinogradov. Številni letniki vin so jim jasno pokazali svoje potenciale, zato se je trtni izbor na posameznih lokacijah zamenjal in danes že ustalil. Dilem ni več, ostala je samo skrb, da mošt zrelega in zdravega grozdja v kleti – brez intervencij in olepšav – čim bolje vinificirajo in donegujejo. Klet je vredna obiska. V manjših prostorih v številnih hrastovi sodih različnih dimenzij in porekel v miru in hladu počasi zorijo različni letniki vin. Iz izkušenj vedo, kakšno dimenzijo soda in katero poreklo hrasta potrebuje posamezna sorta.

Izbor sort, ki jih gojijo, je obsežen. Bele: rebula, beli in sivi pinot, chardonnay, sauvignon, furlanski tokaj in pikolit; rdeče: merlot, cabernet sauvignon in modri pinot. Ker je narava muhasta, so letniki vin, ki jih omogoča, zelo različni. Zato imajo Kristančičevi tri različne linije vin.

V liniji Medana v steklenice volumna 1,5 litra polnijo rdečo in belo zvrst. Gre za vina iz mlajših vinogradov in letnikov, ki ne dajo surovine, ki bi jo daljši čas zorili v hrastovih sodih. Ideja je ponuditi mlada, sveža in sadna vina brez vpliva lesa za zelo pošteno ceno. Trenutno sta na tržišču Medana belo in Medana rdeče letnika 2011.

Linija Kristančič. Grozdje odličnih letnikov si zasluži posebno obravnavo. Izbor sort je vsako leto drugačen – določa ga narava. Trenutno aktualna vina iz linije Kristančič so rebula, chardonnay, sauvignonasse (furlanski tokaj), sauvignon in sivi pinot letnika 2011, beli pinot letnika 2010; od rdečih pa modri pinot letnika 2010, cabernet sauvignon in merlot letnika 2009. Trenutno je – v zelo majhni seriji – v prodaji tudi sladko vino iz sušenega grozdja tradicionalne briške sorte pikolit letnika 2009.
Linija Pavo. Vina izjemnih letnikov iz izbranega grozdja najboljših vinogradov. Polnitve te linije dalj časa zorijo v najboljših hrastovih sodih, pred prodajo pa še določen čas v steklenicah. Trenutno so na voljo zvrsti Pavo belo 2009 in Pavo rdeče 2007, sortni Chardonnay Pavo 2010 in Cabernet sauvignon Pavo 2006.

Ker verjamem, da se s svojimi besedami drugemu pivcu ne da opisati vseh razsežnosti in podrobnosti nekega vina – iste besede vsakemu pomenijo nekaj drugega – vam ponujam vtis, ki ga je name naredil Cabernet sauvignon Pavo letnika 2006. Popolnoma zrel kabernet – brez kančka zelenega – a poln in koncentriran okus črnega jagodičevja, izjemne svežine in začimb. Začetki žametnih taninov dajo vinu globino in velik potencial za številna leta nadaljnjega zorenja v kleti (če vam uspe, da ga založite v kakšnem kotu in nanj pozabite).

Naj končam s citatom z internetne strani Kristančičevih: trije rodovi, trije pogledi, ena predanost naravi. Ne glede na to, iz katere linije ali katerega letnika prihaja vino posestva Kristančič, vsa na nalepki nosijo pava, ki ni simbol prevzetnosti, temveč ponosa na briška vina z zemlje njihovih staršev.

Več informacij o vinarju najdete TUKAJ.

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji