Članki

VINSKA HIŠA KUPLJEN

Avtorica: Adreja Brglez
Fotografije: Cveto Sonc, revija Dober tek
 


Vinar Jože Kupljen iz Svetinj blizu Jeruzalema je človek, ki ga povprečje nikoli ni zanimalo, ki je v marsičem sam utiral poti. Uspelo mu je z njegovo prodornostjo, občutkom za to, kaj prinaša prihodnost, s smislom za vse lepo in kančkom trme, ki kot kaže tudi mora biti, če želi človek resnično uspeti. Pri tem ni gledal le na ozke, lastne interese, zato je spoštovan in cenjen tako lokalno, kot tudi širše.


Vinska hiša Vino Kupljen stoji sredi Jeruzalemsko-Svetinjskih goric, na območju, ki že stoletja slovi po odličnih legah, raznovrstnih tleh in posebni klimi, ki zaradi nadmorske višine in obilo sonca bolj spominja na Mediteran kot na celino. To ne uide očem, saj imajo skoraj pri vsaki hiši fige, limone in pomaranče, ki celo zunaj ne pomrznejo, če jih le malo pospravijo pod streho. Spomladi in poleti je v zraku čutiti vonj, ki spominja na južne kraje in daje slutiti, da je tukaj resnično raj za vinsko trto. Jože pravi, da ta raj že povzroča skrbi, saj so vroča leta, katerim smo priča v zadnjem desetletju, povsem spremenila pristop k trgatvi. Če so včasih trgali zadnji, morajo zdaj pohiteti!

Ko s ceste, ki pelje med Ormožem in Ljutomerom (pri lesenem sodu, ki je na iniciativo Jožeta Kupljena v osemdesetih letih označeval prvo slovensko vinsko cesto) ostro zavijete v hrib, se med vinogradi zapeljete do posestva in dvorca MonRoyal, ki že s svojo živahno barvo in urejenostjo kaže način razmišljanja, dela in navsezadnje tudi značaj sedanjega lastnika, vinarja Jožeta Franca Kupljena. Posestvo in dvorec imata bogato zgodovino. Jože Kupljen ga je prevzel leta 1990, prej pa ga je upravljal gospod Štampar, vinogradniška legenda, ki je posestvo 1936 odkupil od dveh sester, ki jima ga je – kot dejanje iz obupa – dobesedno podaril nekdanji polkovnik avstro-ogrske monarhije!
Jože Kupljen je eden od pionirjev profesionalnega vinarskega zasebništva v Sloveniji, saj je svoja vina pod blagovno znamko Vino Kupljen z lastno etiketo stekleničil že davnega leta 1976. Danes njihova posestva obsegajo 20 hektarjev vinogradov, od teh je kar dobra polovica na najbolj izjemnih južnih in jugozahodnih legah.

Če Jožeta Kupljena večina vinoljubcev pozna predvsem po njegovih vinih, pa moramo začeti zgodbo pri njegovih začetkih – ko je v sedemdesetih letih začel svojo gostinsko kariero, leta 1980 pa že bil lastnik prve restavracije v Mainzu, v Nemčiji. Svojo vinsko perspektivo je širil s pogledom gostinca in ljubitelja odlične kulinarike. A ne le to, v tujini (kjer je nekoč imel celo štiri restavracije, danes eno, Gonsenheimerhof, ki jo ob pomoči Jožetove žene Nade vodi drugi sin Ivan) je srkal vtise in usmeritve. Za Nemčijo pravi, da je bila v sedemdesetih letih popolna amaterka – glede pridelave in zahtevnosti tržišča – danes pa doživlja pravi zenit!

Tako je že pred dvajsetimi leti znova obudil rdeča vina v Ljutomersko-Ormoških goricah, saj je bilo široko znano, da so tod pred drugo svetovno vojno rastla izborna rdeča vina (Kaberna iz Jeruzalema je bila menda odlična!). Predvsem ga je sprva pritegnil modri pinot (Danes ga imajo kar deset tisoč trt!), pa tudi modra frankinja in nazadnje merlot, za katerega je prepričan, da mu klima in rastišče v svetinjskih vinogradih še bolj ustrezata kot tam, kjer ga imajo več (v Vipavski dolini, na primer) in kjer je ne le dovoljena, ampak priporočena sorta grozdja. V tem smislu Jože podira nekatere tabuje ali bolje zastarele doktrine, ki so pred petdesetimi leti nekatera vinorodna območja pobarvale povsem belo, pa to niti ni bilo v skladu s tradicijo, kaj šele z občutkom za trg.

Samo In Lidija Kupljen

Sin Samo in predvsem njegova žena Lidija sta zadnja leta aktivno vpeta v družinsko vinsko zgodbo. Samo bolj v smislu velikega zaljubljenca v vino in kolikor pač dopuščajo obveznosti, Lidija pa od leta 2009 vedno bolj pomaga pri izvozu (Nemčija, Hrvaška, ZDA, HongKong, Poljska), predvsem pa je aktivna pri pripravi in izpeljavi raznovrstnih promocij, uvaja nove tržne pristope, prevzela je hišni PR … Po izobrazbi magistrica ekonomije z raznovrstnimi izkušnjami zase pravi, da je žlahtno medgeneracijsko lepilo in da je velik optimist. Kljub trenutnim slabšim okoliščinam verjame v edinstveno zgodbo in tradicijo hiše, kamor jo je privedla ljubezen.

Prva Nacionalna Vinska banka Slovenije – 1st NWBS

Leta 1991 je malce pod vtisom osamosvojitve in nacionalnega ponosa Jože Kupljen ustanovil prvo nacionalno vinsko banko, ki ima prostor v dvorcu Mon Royal. Tudi vino je način povečevanja donosa in ima poleg tržne vrednosti tudi nostalgično, so prepričani pri hiši. Idejo za banko so dobili od njihovega družinskega prijatelja iz Amerike, ki je varčeval v delnicah ameriške banke in vse izgubil, pa so mu dejali, da bi vino, če bi vložil vanj, še vedno lahko z veseljem spil … »Skupno je v naši banki varčevalo 1500 ljudi, od tega jih je okoli 700 svoj vložek že dvignilo, 800 pa je še aktivnih varčevalcev. Mi zanj s certifikatom jamčimo deset let,« nam je povedal Jože. Z nakupom certifikata lahko postanete lastnik šestih klasičnih buteljk vina ali treh steklenic magnum, ki jih potem hranijo v vinski banki v idealnih razmerah. Steklenice lahko prevzamete v desetih letih, certifikat pa je lahko tudi čudovito darilo prijateljem ali poslovnim partnerjem.

Vina – Stars of Styria, Spiritof Jeruzalem …

Jože Kupljen bi ne bil to, kar je, če ne bi že na začetku prejšnjega desetletja vrgel kost – in to ne le naši državi, pač pa tudi Avstrijcem. StarsofStyria je poimenoval zvezdniško ekipo svojih najboljših vin, kar je pač močno ujezilo sosede. Jože pa je šel še dlje – 13. februarja 2003 je v Londonu kupil svojo zvezdo StarofStyria! Zvezda leži v ozvezdju Oriona in jo ob jasnem večeru s teleskopom lahko opazujete z njihovega posestva …

Slog vin iz njihove hiše je zelo raznolik – k temu prispeva širok nabor sort, ki jih pridelujejo, predvsem pa različni pristopi pridelave in zorenja vina, ki jih je Jože začrtal že pred leti. V vinogradih pridelujejo v skladu s pravili sonaravnosti, kar pomeni, da trto obremenjujejo malo, da so pridelki nizki (včasih zaradi suše dobesedno pičli), da ne uporabljajo strupenih pripravkov v vinogradih in da zelo malo gnojijo. Trgatev je izključno ročna, izpeljejo jo z veliko pozornostjo in med zadnjimi, ko je zrelost res na vrhuncu, tako da so sladkorne stopnje zelo visoke, zato pa vina tudi polnejša.

Tudi tehnologija predelave grozdja in pridelave vina sledi tem načelom, torej čim manj posegati v to, kar prinesejo z grozdjem, po drugi strani pa kar najbolj ohraniti potencial, saj je odlično zdravo in zrelo grozdje nujnost odličnega vina. Mešajo tradicijo in nove tehnološke pristope, še posebno pa so ponosni na to, da njihova vina izkazujejo velik potencial zorenja – bela nad pet let in rdeča še dlje. Večina moštov in pozneje vin zori v jeklenih cisternah, saj so veliki zagovorniki svežega tipa belih vin, ki še posebno spadajo na mizo ob različni hrani. Najboljše od najboljšega pa zori v tristo let stari, povsem obnovljeni kleti s klasično leseno posodo in sodčki barik, kamor smejo le izbranci.

Kupljenova vina želijo pritegniti s svežino in pitkostjo, navdušujejo pa predvsem z izrazitim aromatičnim potencialom, polnostjo ter dolgim in sočnim pookusom. Prav slednje je lastnost vina, ki, kot radi rečemo, »kliče po še«. Ker je Jože Kupljen odličen gostinec, večino vin dojema v kontekstu kulinarične poroke in všečnosti, skratka z velikim občutkom za pivca in hedonizem.

Taverna, sezonska kulinarika, vina Kupljen

VINSKA HIŠA KUPLJEN

Taverna, znameniti lokal med Svetinjami in Jeruzalemom, je prav tako otrok Jožeta Kupljena. Ko so ga z velikimi upi leta 1985 postavili, je nekaj časa celo sameval, šele potem so se zadeve odprle in je v devetdesetih letih postal ena izmed najbolj obleganih točk, lahko bi rekli prava znamenitost Ljutomersko-Ormoških goric. Razgled, oprema in odlična ponudba privabljajo od blizu in daleč. Zdaj ga že dolgo z velikim občutkom upravlja Marjan Novak. Vodila ponudbe so, kot hiši pritiče, lokalno pridelana hrana, lokalne kulinarične posebnosti, sezonski pridih in vina Kupljen.

Tudi za nas so pripravili kulinarična presenečenja, ki jih tudi sicer lahko doživite pri njih. Kulinariko je pod budnim Jožetovim očesom pričaral kuharski mojster Taverne Michael Špoljar. Začeli smo s penino roze modrega pinota Turmalin extrabrut 2010. Izrazita in privlačna barva, ki je nekje med čebulno in granatno, vino je svežega vonja, lahkotno, a uležano, in ima odličen sadni pookus. Za predjed je bil mladi sirček, kot ga je pripravila soseda – prejšnji dan zasirjenemu kravjemu mleku je dodala kislo smetano, drobnjak, peteršilj, poper in sol. Krasna jed, nežna, in kot pravi Jože : »Jed za današnji čas!« Penine pridelujejo že od leta 1982.
Sledila je odlična čemaževa kremna juha, ki bi jo kar gledali in gledali zaradi divje zelene barve, in za njo jed, ki je v železnem repertoarju hiše: smučev file, poširan na pari renskega rizlinga, in ob njem fantastična spomladanska rižota (riž arborio je bil ujet v kremno fantazijo zelenih drobnih špargljev, bučk, koromača …). Poleg so postregli kaj drugega kot renski rizling 2011 Classic, suho. Enkratna kombinacija.

Hiša Kupljen je simbol odličnega renca že desetletja. Ne le prave trte, tudi rastišča ji očitno več kot ustrezajo. RR Clasic je iz odličnega letnika 2011, ki je razvil vse atribute in je še na poti navzgor – zlata barva zelenkastih nadihov, sadnega vonja (marelice citrusi), po okusu pa harmoničen in to, kar sama opažam, sočen in osvežilen. Ker je nekoliko izgubljena sorta, smo jo po krivici postavili na stran, čeprav ves svet zdaj bolj kot o kateri koli drugi sorti razpravlja prav o njenih potencialih!
Pri naslednjem hodu nas je prevzel Sauvignon »Kristal«, suho vino letnika 2011. Postregli so nam šparglje s čudovito holandsko omako, mladim krompirčkom in ocvtim telečjim medaljonom. Enkratna kombinacija s sovinjonom. Sauvignon »Kristal« 2011 je klasika – a ne taka, ceneno napadalna, prav nasprotno – eleganten po vonju, čeprav na daleč prepoznaven, po okusu pa je potrditev še močnejša! Mešajo se zaznave kosmulje, ribeza in grenivke, čudovito vino!

Nato je nastopil čas, da se predstavijo tudi druge »Zvezde« iz hiše – Classic, Selection in Passion – tako, kot si sledijo po kakovosti. Spirit of Jeruzelm – zvrst letnika 2011 – je pravi Luttenberger, to je vino, ki je neslo sloves ljutomersko-ormoških vin na cesarski Dunaj. Po tradiciji je to zvrst laškega rizlinga, šipona in 15 do 20 odstotkov sauvignona s kančkom t. i. »weissburgunderja« (belega pinota, ki smo ga žal na rovaš chardonnaya izgubili). Slednjo sorto Jože Kupljen močno časti in upam se ji napovedati še dobro prihodnost zaradi spremenjenih klimatskih razmer.

VINSKA HIŠA KUPLJEN

Ob koncu našega menija je bil resnični finale – sladica iz vloženih višenj, namočenih v burgundec (modri pinot), na sloju strjenke iz kisle smetane, in potem ponovitev … Ob tem pa pravo presenečenje iz Prve nacionalne vinske banke – letnik 2003 – Modri pinot reserva iz steklenice magnum. Vino je bilo tako izjemno, da si zasluži posebno pozornost: modri pinot je podlaga slavnih burgundskih vin, v Sloveniji pa zaradi težavnosti sorte in (pre)hitrega trženja komaj kdaj razvije in pokaže svoj pravi obraz. Za to vino se je Jože še posebno trudil od trgatve naprej, je pa res, da je bil letnik 2003 zelo bogat s polifenoli in antociani. Vino je pozneje dolgo zorelo v velikih lesenih sodih in malih sodčkih barik. Odlikuje ga čudovita rubinasta barva z rahlim odtenkom kave, še posebno pa očara njegov vonj – drobni rdeči plodovi se mešajo s češnjo in višnjo, po okusu pa se pridruži sliva in še malo čokoladnih pridihov. Vse čisto, vse perfektno, gladko, elegantno, zrelo, vino, ki je šele prišlo v svojo pravo zmogljivost in še obeta za naslednje desetletje.

Druženje z Jožetom Kupljenom in njegovimi vini je bilo enkratno. Kaj vse nam je še pričaral – merlot iz ormoških goric, pravo presenečenje! Odlično modro frankinjo, ki še zori v lesu, šipon,  chardonnay in sivi pinot, po katerem že tako slovi … Težko je vse zajeti v eno zgodbo. Morda je to najboljše povabilo za ogled hiše, degustacijo … še zlasti zdaj, ko so mimo njihovega posestva speljane čudovite kolesarske poti …


Več informacij o vinarju dobite TUKAJ

 

 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji