Članki

GOSTILNA PRI KUKLJU

Avtorica: U. P.
 

Zgodovina gostilne Pri Kuklju sega v davno leto 1778. Margareta Damjanić, predstavnica že pete generacije, ki se tu ukvarja z gostinstvom, jo je od svojih staršev prevzela pred štirimi leti in malce hudomušno rada pripomni, da so nosilke njihove gostilne vedno bile ženske. 


GOSTILNA PRI KUKLJUVodenje gostilne ji gre odlično od rok, a priznava, da brez pomoči staršev in sestre Petre ne bi zmogla: »Dela je toliko, da včasih kar zmanjka časa, da bi lahko izpeljali vse, kar si želimo!« Za mamo Vanjo pravi, da je neverjetna, prava zakladnica receptov, polna energije in idej, čeprav se včasih njuna mnenja krešejo. Pred kratkim tako ni bila prepričana, če bi na jedilnik res dodali telečja jetrca s toplo žemljo, vendar je mamina zmagala in jetrca so postala hit! Gospa Vanja zase pravi, da kuha »po tastarem«, vendar je tudi zelo vedoželjna, ima polne omare kuharskih knjig in revij, znanje pa črpa tudi od znanih slovenskih kuharjev, ki jih rada povabi v goste. Kuhinja gostilne Pri Kuklju ostaja pristno domača, čeprav prilagojena zmanjšanim kaloričnim potrebam, ki jih narekuje sodobni ritem življenja. Jedilni list se spreminja z letnimi časi, ob praznikih mu dodajo tradicionalne praznične jedi, nikoli pa z njega ne odstranijo domače klasike, kot so pečenke, dobre »župce« (v gobovo vedno vlijejo malo cvička), bleki, »telerflajš« babice Lojze, špehovka, štruklji – njihovi gluhi štruklji z jurčkovo, medeno ali lešnikovo omako so znani daleč naokoli; ne zaostajajo niti skutni, ajdovi, dolenjski in krompirjevi. Maja prihajajo na jedilnik divja zelišča, mlada zelenjava, jagenjčki in kozlički, pred kratkim pa so na jedilni list dodali zorjeno meso bloškega bikca, ki ga počasi pečejo pri nizkih temperaturah, da postane sočno in mehko. Odkar so se vključili v blagovno znamko Gostilna Slovenije, so še bolj pozorni na tradicionalne jedi in lokalne sestavine: »Seveda izbiramo jedi iz nekoliko širšega okolja; prav tipično laška trojka bi bila na primer iz krompirja, fižola in kavlje (repe). Če je bilo doma še kaj slanince, so v to jed na žlico narezali tudi njo, saj veste, za okus.«

GOSTILNA PRI KUKLJUV gostilni Pri Kuklju z jedilnikom kljub vsemu vsako leto za en teden pogledajo precej stran od domačih Velikih Lašč, tja proti Jadranskemu morju. Margaretin oče Peter prihaja s Hvara, in ko ga je Vanja prvič pripeljala domov, je njena mama vzkliknila: »Odlično, imeli bomo dneve dalmatinske kuhinje!« Beseda je meso postala in letos so jih imeli že sedemintridesetič, vsakič ob postnem času, razlaga Margareta, medtem ko pozdravlja vaščane, ki vstopajo v Peko Kukelj po pravkar pečeni kruh. Pravijo, da najlepše diši, ko se v stari šamotni peči v ogromnih modlih, dediščini Margaretine babice, pečejo potice velikanke premera kar 50 centimetrov! Peka Kukelj je pekarna, slaščičarna in kavarna, ki jo je Margareta odprla ob gostilni. A to pravzaprav ni novost, saj je tu med obema svetovnima vojnama imel pekarno že njen stari ata – na stenah zato uokvirjen visi njegov pekarski mojstrski izpit, pa tudi izpita njegovih staršev in nekaj dunajskih pekarskih receptov njegove sestre.

V gostilni Pri Kuklju ne pritegnejo le tradicionalne jedi, temveč tudi zgodbe, povezane z zgodovino družine in okolice, ki jih skrbno negujejo in delijo z gosti, da se tu počutijo domače.

Več informacij o restavraciji dobite TUKAJ


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji