Članki

GOSTILNA RAKAR

Avtorica: U. P.
 

GOSTILNA RAKAR


V gostilni Rakar pravijo, da mora vsaka prava gostilna imeti dušo: »Danes samo hrana ne pomeni nič, brez topline v odnosu do gostov bo teh vedno manj. Treba se je potruditi, biti inovativen in hkrati pristen, prijeten,« je prepričan lastnik Boštjan Rakar. Doda, da se tu zares dobro počuti, da je ponosen na svojo skupino in mu zato prijetnosti še nikoli ni bilo treba hliniti.


GOSTILNA RAKARGostilni Rakar so leta 1998 dušo vdahnili Boštjan, njegova žena in njegovi starši. Pred petimi leti so starši spoznali, da jim ni treba skrbeti, saj se gostilna v Boštjanovih rokah prav dobro počuti, zato so jo v celoti prepustili »ta mladima«. Ko je gneča, seveda oče in mama še priskočita na pomoč, Boštjan pa prizna, da sta njegova največja kritika: »Zdi se mi, da je tako prav, saj te kritika navadno najbolj spodbudi, pohvale pa prevečkrat uspavajo, in to je lahko nevarno.« V kuhinji je samouk, a ga to ni oviralo, da ne bi jedilnega lista popisal z jedmi, ki osrečijo še tako prefinjenega gosta. Seveda vse izvira iz tradicije: »Zdi se mi, da imamo v Sloveniji pomešane pojme, kaj je tradicionalno. Na Dolenjskem na primer se je zgodba t. i. »domače« kuhinje razvijala z dunajskim zrezkom in pečenko, kar sploh ni slovensko, ampak avstro-ogrsko. Zame so tradicija predvsem surovine, ki so osnova. Odraščal sem na kmetiji, vem, kako se surovina pridela, kako je videti, kako diši. Tudi moji otroci to vedo, zato ker želim, da surovine poznajo. Njihovi sošolci, na primer, jih ne poznajo, in to je žalostno – osnovni okusi ne bi smeli potoniti v pozabo …« V kuhinji gostilne Rakar zato ni praškov in kulinaričnih bližnjic, diši po sestavinah iz okolice, ki jih v jedi sestavljajo s sodobnimi pristopi in izvirnostjo, zaradi česar Rakarjevo kuhinjo nekateri označujejo za dolenjsko »nouvelle cuisine«. Boštjan meni, da je inovativnost sicer pomembna, a da prideš do nje, moraš poznati tradicijo. »Seveda tudi jaz kdaj uporabim kakšno tujo surovino, npr. tipično francoska gosja jetra, vendar jih nato vključim v kakšno bolj slovensko jed, kot je recimo kaša. Ker pač uživam pri ustvarjanju!« In prav tak odnos do jedi ga je popeljal v članstvo priznanega društva Jeunes Restaurateurs d'Europe, ki povezuje najboljše mlade gostince v Evropi.

Ob pisanju o gostilni Rakar pa nikakor ne moremo mimo njenega ponosa – bogato založene vinske kleti, ki skriva več kot štiristo vinskih nalepk, pa tudi kakšen pršut in domače salame, ki jih pripravlja Boštjanov oče. »Vino je moja strast, moj hobi in hkrati del posla, kar se mi zdi velikanska sreča,« nam pripoveduje Boštjan, ki je sommelier tretje stopnje s certifikatom WSET 3 in z nobenega potovanja ne pride brez steklenice ali dveh (ko ga strast malce zanese tudi petnajstih). V bližini gostilne imajo vinograd, čisto na začetku regije cvička, ki ga letno pridelajo okrog 1500 litrov. Uživa, kadar lahko vino okuša z gosti, ki to cenijo, a večji izziv vidi v kuhinji. In kdaj je delo v gostilni najlepše? »Kadar je pravi tempo, ko je ravno prav gostov s pravimi naročili, ko vse pripraviš v pravem času in ko kuhinja teče kot dobro podmazano kolesje; to je čisti užitek!«

Več informacij o restavraciji dobite TUKAJ


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji