Članki

GOSTILNA REPOVŽ

Avtorica: U. P.
 

Na poti po izbranih okusih Dolenjske smo se najprej ustavili pri Repovževih v Šentjanžu. Ko gostinci omenjajo tradicijo, imajo navadno v mislih dve ali tri generacije, v središču Šentjanža pa stoji posestvo, na katerem se z gostinstvom in kmetijstvom ukvarjajo že prek štiristo let! 


GOSTILNA REPOVŽTradicijo nadaljujeta Metka in Jože Repovž, ki sta gostilno in kmetijo prevzela od Jožetovih staršev in kmalu ugotovila, da je prihodnost kmetovanja v ekološki pridelavi. Še preden je »eko« postalo modna muha in preraslo v način življenja, sta že ekološko pridelovala sadje, pozneje so se pridružile zelenjava, žitarice in zelišča. Usmeritvi kmetije je sledila tudi ponudba gostilne, v kateri tipične jedi njihovega okolja pripravljajo v lažjih izpeljankah. Veliko receptov je dediščina Jožetove mame, sodoben pridih pa jedem dodaja družina skupaj. Gospa Metka, neposredno odgovorna za vse slastne jedi, ki pridejo iz kuhinje gostilne Repovž, je zagovornica ohranjanja prvotne oblike jedi: »Zavitek je zavitek in potica je potica … čeprav doma včasih nismo istih mnenj. Zdi se mi, da v podeželski gostilni ne moremo biti preveč moderni, le toliko, da sledimo smernicam prehranjevanja in kulinarike.« Za kulinarično razgledanost je v veliko pomoč sin Grega, ki med tednom dela v Ljubljani, ob koncu tedna pa v domači gostilni: »Sin je absolvent agronomije, veliko kuha, raziskuje nove stvari, spoznava vina, potuje in nabira izkušnje ter znanje prinaša domov,« naštevata zakonca Repovž in dodasta, da jima tudi hči Urška veliko pomaga. Ne preseneča, da pred gostilno visi velik kovinski zvon, prepoznavni znak blagovne znamke Gostilna Slovenije, ki združuje tradicionalne slovenske družinske gostilne.

GOSTILNA REPOVŽ
V kuhinji Repovževi uporabljajo seveda vse, kar pridelajo na svoji ekološki kmetiji, izdelke pa tudi prodajajo. Zdi se, da je pridelek, na katerega so najbolj ponosni, pira. Meljejo jo v zdrob in moko, iz katere pripravljajo pirin kruh in piškote. Med pirinimi izdelki ima prav posebno mesto ekološki pirin riž, brušena pirina kaša, ki se v kulinariki uporablja podobno kot riž– pirin riž z jabolki, kuhan v jabolčnem soku, s cimetovim sladoledom in orehovo rezino, ki ga lahko poskusite v gostilni Repovž, je naravnost odličen! Poleg pire so glavni proizvod kmetije jabolka, iz katerih delajo ekološki jabolčni sok, jabolčni kis, čežano, krhlje in jabolčni čips, tu so še marmelade, sadjevec, medeno žganje in vina. Paradni konj njihovega tri kilometre oddaljenega vinograda je večkrat nagrajena modra frankinja, pridelujejo pa tudi sivi pinot, sauvignon, chardonnay in rdečo zvrst (ki bi se imenovala cviček, če bi imela nekoliko manjšo alkoholno stopnjo). Njihova vina lahko poskusite tudi v gostilni, če ne boste izbrali enega izmed devetdesetih vin, ki so jih zapisali na vinsko karto. »Zavedamo se, da lahko le s kakovostno in zanimivo ponudbo prepričamo goste, da se splača zapeljati do Šentjanža – ki mimogrede sploh ni tako daleč, kot si mnogi predstavljajo! Iščemo samosvojo pot; želimo nadgraditi ponudbo in poiskati tržno zanimive izdelke – na kmetiji in v gostilni,« o načrtih razlaga Jože, medtem ko Metka v kuhinji pripravlja vršičke divjega hmelja, ki jih je nabrala v sosednji dolini.

Več informacij o restavraciji dobite TUKAJ


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji