Članki

RESTAVRACIJA STRELEC

Avtorica: U. P.
 

Ljubljanski grad je poleg Zmajskega mostu, Prešernovega trga, Plečnikove tržnice in Tromostovja, ki ju povezuje, razpoznavni znak naše prestolnice. Ljubljani daje njeno identiteto in kot krona grajskega griča označuje njeno silhueto. Grad je viden z vseh točk Ljubljane in vse točke Ljubljane lahko opazujemo z gradu. Do zdaj le z razglednega stolpa in obzidja, od tega meseca pa tudi z oken in lin Stolpa strelcev, v katerem skupina Kaval Groupodpira restavracijo Strelec. Obiskali smo jo še pred njenim odprtjem in vam zagotovili prvi vpogled.


RESTAVRACIJA STRELEC

»Ko stojiš v zgornjem nadstropju stolpa pred temi čudovitimi stenskimi poslikavami in prebiraš besedila, ki tečejo pod posameznimi prizori, te preveva energija okroglega stolpa, prežeta s preteklostjo, pogled pa ti skozi okna in line uhaja na mesto,« z malce (upravičenega) ponosa opisuje prostor nove restavracije Dada Jerovšek, solastnica podjetja Bid in njegove skupine Kaval Group, ki združuje kar trinajst gostinskih lokalov v Ljubljani in njeni bližnji okolici. Na Gradu so pred leti odprli že Grajsko kavarno, zdaj se bodo v obnovljenem Stolpu strelcev, ki stoji tik ob vhodu na grajsko poslopje, pridružili še s kulinarično ponudbo: »Ker smo že pred sedmimi leti, ko smo odpirali kavarno, tako rekoč preplezali grajsko obzidje, postavili vse na novo, zadihali v grajskem vetru in hkrati skupaj z zaposlenimi na gradu srčno verjeli, da nam bo ob trdem delu uspelo, je bila odločitev, da se odzovemo na razpis, več kot samoumevna,«pravi Dada, ki se v zadnjem mesecu zagotovo ni uspela naspati – ves november so namreč potekala še zadnja dela v stolpu, sprejemali so končne odločitve, izbirali nove sodelavce in oblikovali jedilnik, ki bo skušal prepričati goste.

Okrogli stolp, katerega temelji segajo v 15. stoletje, je svojo današnjo podobo dobil po obnovi v petdesetih letih, ko sta arhitekt Boris Kobe in akademski slikar Marij Pregelj notranjosti stolpa vtisnila njegovo danes prepoznavno značilnost, stenske poslikave v tehniki sgraffito. Poslikave v širokem traku objemajo notranjost stolpa in v uokvirjenih prizorih pripovedujejo drobce zgodb slovenskega ljudskega izročila: Lepe Vide, Desetnice, Mlade Zore ... Že takrat je vodstvo Ljubljanskega gradu Stolp strelcev namenilo gostinstvu; v njegovem pritličju so odprli pivnico, v zgornjem nadstropju priljubljeno kavarno. In ker se zgodovina rada ponavlja, so tudi po zadnjih obnovitvenih delih stolp namenili kulinariki, ki bi znova oživila ta čudoviti, a žal nekoliko pozabljeni prostor. V njem sta Branko in Dada Jerovšek takoj videla svojevrsten izziv: »Zavedava se velike odgovornosti, a če smo se skozi težave prebili pred sedmimi leti, se bomo tudi zdaj, ko je celotno grajsko poslopje čudovito urejeno in prepleteno s kulturno ponudbo. Ali je to prava odločitev, bo pokazala prihodnost … pa vendar, pri nas velja, da v tem, kar začutimo, v kar se zaljubimo, uspemo – kjer je volja, je tudi pot!«

Vhod v restavracijo je v glavni vhodni veži, ki vodi v grajsko poslopje. Tu bo gost vstopil v sprejemni prostor, iz katerega vodi polžasto stopnišče v jedilnico. Dada Jerovšek priznava, da so morda malce omejeni s prostorom, saj bodo v jedilnici lahko posedli približno petdeset gostov, po potrebi pa bodo tudi v spodnjem, sprejemnem delu stolpa lahko dodali še nekaj omizij. Skriti adut restavracije je izhod iz jedilnice neposredno na grajsko obzidje, in ko bodo posijali prvi pomladni sončni žarki, bodo nekaj miz prenesli tudi tja. »Prav to bo ena najbolj posebnih lokacij, kar zadeva razgled; na eni strani pogled na celotno Ljubljano in na drugi pogled na urejeno grajsko dvorišče,« se sonca veseli Dada. Poleti se bo restavracija razširila tudi na tako imenovano teraso za trto, ki leži ob vznožju notranje strani grajskega obzidja.

Avtorska kuhinja v spogledu s preteklostjo

RESTAVRACIJA STRELECJedi restavracije Strelec so zaupali kuharju Igorju Jagodicu, ki je bil še do pred kratkim del blejske trojice uspešnih kuharjev mlajše generacije Volčič – Štefelin – Jagodic. Ko je Vila Bled, kjer je bil vodja kuhinje, prešla nazaj v državne roke, je Igor Jagodic sprejel nov izziv in odšel v prestolnico. V restavraciji Strelec bo pripravljal svojo avtorsko kuhinjo in se z njo mestoma spogledoval s preteklostjo. »Zelo spoštujem tradicijo, a zmeraj, ko se lotim tradicionalnih jedi, najprej pomislim, kako bi jih ustvaril z modernimi tehnikami priprave in posodobil,« pravi Igor, ki je svojo kulinarično in kuharsko kilometrino nabiral s prakso v kuhinjah Alaina Ducassa, Reneja Redzepija in NilsaHenkla ter si na mednarodnih kuharskih tekmovanjih prikuhal kar nekaj medalj in odlikovanj. Morda mu tudi zato v Kavalu povsem zaupajo in so ponosni, da bo z njimi soustvarjal novo grajsko zgodbo. Ob boku mu bo z izkušnjami stala Jožica Drobnič, znana in izkušena ljubljanska gostinka ter Dadina dobra prijateljica. Ker ob našem obisku jedilni list še ni bil povsem izoblikovan, vam več ne moremo izdati – radovednost lahko le delno potešita recepta na naslednjih straneh ali praznični obisk Ljubljanskega gradu, ki se bo poplačal že s pogledom na okrašeno mestno jedro s ptičje perspektive.

Nič ni naključno

RESTAVRACIJA STRELEC

Imeti prostor, prežet z zgodovino, vendar do potankosti obnovljen in hkrati postavljen na eni najodličnejših lokacij v prestolnici, so gotovo želje marsikaterega gostinca. A prav zaradi lokacije in kulturnozgodovinske vrednosti prostora pride z najemom tudi dolžnost (do lastnikov, meščanov in ne nazadnje tudi gostov)urediti prostor, ki bo s svojo dejavnostjo in notranjim oblikovanjem izpolnil pričakovanja. »Ne moremo obuditi časov, v katerih je stolp nastal,« pravi Dada Jerovšek in dodaja, da so se zato odločili, da bodo le nekaj elementov preteklosti prenesli v ta trenutek, hkrati pa dodali veliko svojega. »Ko se lotiš dela in se spustiš v podrobnosti, ugotoviš, da je to zgodba brez konca in da posnemanje zgodovine, brskanje po preteklosti in iskanje načina, kako zgodovino prenesti v sedanjost, ni preprosto. Potrudili se bomo, da se bomo odgovorno spogledovali s preteklostjo, z vsem grajskim, a s pridihom sodobnosti in hkrati brezčasnosti.Nobena stvar ni naključna, vse je do potankosti premišljeno, celo pribor, ki bo v toplih bakrenih tonih.«

RESTAVRACIJA STRELEC

Oblikovanje pohištva so zaupali Toniju Kancilji, doma in v tujini večkrat nagrajenemuoblikovalcu, ustvarjalcu in avtorju, učencu Oskarja Kogoja. »Pravijo, da je za izdelavo puščice škoda prvovrstnega lesa. Strelec pa izbere najlepši, najboljši kos, v neizmerni želji, da bi postal eno prav z njo. Svojo misel usmeri v cilj,« ubesedi svoj navdih Toni Kancilja, ki je pohištvo restavracije Strelec zasnoval iz skrbno izbrane orehovine, prirezane in zložene v obliko puščice. Strme diagonale tako ustvarjajo ritem, se navidezno dvigajo, letijo. Nemirne puščice so motiv pohištva, mize pa lebdijo na vitkih piedestalih iz medenine. V prostor bodo umeščene tudi rajske ptice Oskarja Kogoja, ki bodo dajale vtis, da so s poslikav poletele v jedilnico, na kredenco, morda namizo in v strelne line, skozi katere se odpira pogled na Ljubljano. Po besedah Dade Jerovšek je v Stolp strelcev vtkanih veliko presežkov: restavriranje samega stolpa, notranje oblikovanje restavracije, oblikovanje jedilnika in tudi delovnih uniform: »Prav v vse smo vložili veliko truda, skrbi in želj, zato upamo, da se bodo naša pričakovanja uresničila.«

RESTAVRACIJA STRELEC

Ljubljanski grad, prepoznaven simbol mesta, dolgo ni bil izkoriščen v svoji polnosti, kar je pogosto zbodlo mnoge Ljubljančane in obiskovalce. V zadnjih nekaj letih se je marsikaj spremenilo. Grad je oživel, se tesneje povezal z mestom, razvili so se kulturni dogodki in kulinarična ponudba, ki se ji, tik preden bomo potegnili črto pod letnico 2012, pridružuje tudi restavracija Strelec. Kako ji bo naklonjeno leto 2013, bo pokazala knjiga vtisov.

Več informacij o restavraciji dobite TUKAJ.


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji