Članki

KAPUŠIN

Avtorica: U. P.
 
 

Roman Kapušin, sommelier druge stopnje, rad poudarja, da je tudi z gastronomijo treba prispevati k razvoju in prepoznavnosti turistične destinacije: »Naša kuhinja sledi vsem svetovnim trendom, zato nas gostje cenijo. Jedi, ki so jih jedli nekoč, smo prikrojili na sodoben način in jih ujemamo z vini. Prvi smo med belokranjskimi gostinci, ki smo začeli spajati hrano in vino, in lahko bi rekli, da smo pionirji gibanja »slowfood« v Beli krajini. S tovrstnim pristopom smo pritegnili dosti zanimanja gostov, ki si želijo nekaj več.«Letos mineva štiriindvajseto leto, odkar sta z ženo Ano prevzela gostilno, jo preuredila in povečala, da lahko sprejme kar 150 gostov. »Čeprav je naša gostilna velika, delamo na kakovosti in ne na količini. Skrbimo za pristne okuse, zato so naši dobavitelji, kolikor se le da, okoliške kmetije,« pravi Roman, ki je prepričan, da mora kakovost jedi dohitevati tudi kakovost strežnega osebja, zato natakarje pošilja na sommelierske tečaje. Jedilni list gostišča Kapušin ustvarjata skupaj in skrbita, da so na njem poleg običajne ponudbe tudi posodobljene in tradicionalne jedi. »Bela krajina je znana po dobrih pečenih jagenjčkih, tokrat pa smo vam pripravili surove jagnječje rezine. Topinambur sem na vrtu izkopala tik pred vašim prihodom, regrat pa sem nabrala že včeraj.Imamo srečo, da se soseda ukvarja z integrirano pridelavo zelenjave, goveje meso kupujemo na ekološki kmetiji tukaj v Krasincu, tudi ajdovo, koruzno in pirino moko kupujemo pri okoliških kmetih,« našteva Ana Kapušin.

Vsak dan pečejo domači kruh, po predhodnem dogovoru v krušni peči spečejo hlebčke in belokranjske pogače (zanje imajo tudi certifikat), ki jih gostje lahko kupijo za domov. Sami izdelujejo suhe mesnine, tudi svinjsko mast in kislo zelje pripravljajo sami ter občasno v peči pregrevajo in sirijo mleko za štruklje: »To je edini pravi okus sira in smetane za štruklje, škrlupec se mora lepo zapeči in porjaveti, da so dobri!« Kuhajo raznovrstne štruklje,pa tudi odlično štrukljevo juho, ki nastane, ko se v vodi, mleku in maslu sirovi štruklji kuhajo, dokler niso čisto mehki in se kar stopijo v ustih. Hišne žlikrofe, nadevane s piščančjimi srčki, ponudijo v omaki z jurčki, čeprav so jih gospodinje tradicionalno dodale kot prilogo pečeni kokoši ali puranu. Jagenjčka pripravljajo z rožmarinom v brinjevi omaki, raguju in na nabodalih na žaru, po dogovoru ga spečejo tudi na ražnju – poleti, ko je gostov v Beli krajini več, pa vsako nedeljo. Na vinski karti imajo seveda velik nabor belokranjskih vin in izbor slovenskih. Po vinski poti pa stopa tudi njuna hčerka Sandra, ki pravkar končuje izobraževanje za sommelierko druge stopnje in že drugo leto zapored nosi naziv vinska kraljica metliške črnine.

Več o Beli Krajini si lahko preberete v članku v Dober teku 4/2013. Več informacij o gostilni dobite TUKAJ.


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji