Članki

GOSTIŠČE VESELIČ

Avtorica: U. P.
 

V neposredni bližini Kolpe, tik pod razglednim gričem Kučar, ki je spomeniško zaščiten kot eno najpomembnejših belokranjskih arheoloških najdišč in prek njega poteka krožna učna pot, leži naselje Podzemelj.Tam sta pred šestintridesetimi leti Anton in Marija Veselič z dvanajstimi leti gostinskih izkušenj sprejela pogumno odločitev in odprla svoje gostišče. Družinsko tradicijo nadaljujeta hčerki Andreja in Silva.


GOSTIŠČE VESELIČ»Danes se v gostinstvu ni mogoče osredotočiti na eno ciljno skupino, zato smo se odločili, da bomo med tednom ponujali tudi tri tople in osem hladnih malic ter kosila, sobote in nedelje pa namenili bogatejšim kosilom in posebni ‚vikend ponudbi‘ s štirimi hodi. Na jedilniku imamo hišne posebnosti, lokalne jedi in jedi mednarodne kuhinje ter ponujamo dostavo na terenu,« razlaga Andreja, ki skrbi za organizacijo in strežbo, medtem ko sestra Silva v kuhinji pravkar pripravlja belokranjsko ploščo. Ta je vsak dan v njihovi ponudbi, saj želijo gostom iz drugih delov Slovenije in tujine ponuditi izbor lokalnih jedi: belokranjske žlikrofe, nadevane s telečjimi pljučki, ajdove in sirove štruklje ter belokranjsko cvrtje. Pri lokalnih jedeh so zagovorniki priprave jedi po tradicionalnih recepturah iz lokalnih sestavin, ob katerih ponudijo vina šestih lokalnih vinarjev. »Ob predhodnem dogovoru v krušni peči spečemo jagenjčka ali odojka, pripravimo nadevano domačo kokoš in belokranjski nadev, žitno klobaso, ki jo postrežemo v juhici s kolerabo in korenjem, spečemo belokranjsko povitico, seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na našo zaščiteno belokranjsko pogačo – nanjo smo Belokranjci zelo ponosni!« našteva Andreja Drakulić Veselič, ki je še pred dobrim letom delala v turistično informacijskem centru v Metliki in si kot zagrizena Belokranjka uspešno prizadevala za certifikacijo belokranjske pogače ter aktivno sodelovala pri vključevanju turističnih ponudnikov med certificirane proizvajalce.Ker k sreči ne velja zmeraj, da je kovačeva kobila bosa, je tudi gostišče Veselič eno izmed zdaj že več kot tridesetih certificiranih ponudnikov belokranjske pogače.

GOSTIŠČE VESELIČObčasno v gostišču prirejajo tudi brezplačne delavnice peke belokranjske pogače, vsak mesec pa svojo ponudbo popestrijo s tematskimi večeri, na katerih se z jedmi bodisi odmikajo od tradicije in predstavljajo tuje nacionalne kuhinje ali pa obeležujejo letne čase in praznike. Ker med letom obiskovalcev Bele krajine ni toliko kot poleti, sta se Andreja in Silva odločili, da bosta prostore gostišča izkoriščali tudi v druge namene. Lani so se tako v gostišču odvili različni dogodki lokalnih društev, organizacij in podjetij: »Prizadevamo si delovati na več ravneh, saj so časi taki, da ne moreš samo čakati na gosta in izletnike. Zato zdaj pripravljamo tudi programe ‚teambuildinga‘, ki vključujejo predavanja različnih tematik v več jezikih,oglede po okolici, delavnico peke belokranjske pogače in seveda domače kosilo.«

Za goste, ki si Podzemelj izberejo kot izhodiščno točko za raziskovanje Bele krajine, v gostišču Veselič ponujajo tudi prenočišča. Z večletnimi izkušnjami iz turizma in znanjem štirih tujih jezikov jim Andreja rada pomaga poiskati dejavnosti in izlete, s katerimi jim bo Bela krajina zagotovo ostala v lepem spominu.

Več o Beli Krajini si lahko preberete v članku v Dober teku 4/2013.


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji