Članki

GOSTILNA SAMARIN

Avtorica: U. P.
 
 

Ena izmed belokranjskih kulinaričnih specialitet, brez katere si po besedah Matjaža Šterka Belokranjci ne morejo predstavljati nobenega rojstnega dneva, krsta ali »ohcet«, je jagenjček na ražnju. Prav po jagenjčku in odojku na ražnju je najbolj znana gostilna Samarin v Črnomlju, zato se tam raženj vrti čisto vsak dan – v zunanji peči tik ob cesti, ki vodi iz Črnomlja v Vinico, da kar mami goste, ki potujejo po Beli krajini proti hrvaškemu primorju ali se vračajo domov. Ni lepšega za utrujenega popotnika, kot ustaviti svoje vozilo in si privoščiti kos »pečenke«, kakor meso na ražnju imenujejo Belokranjci! »Ob pečenki so obvezni mlada čebula, paradižnik, domači kruh in kozarec suhega belokranjskega vina,« pravijo.GOSTILNA SAMARINPrijetno domačo gostilno, ki je letos praznovala tridesetletnico, je pred enajstimi leti od svojih staršev skupaj z možem Matjažem prevzela Erika Samarin Šterk. Peko na ražnju sta uvedla že njena starša, Erika in Matjaž pa sta ponudbo nadgradila in razširila. Poleg jagenjčkov, odojkov in »običajne« gostilniške ponudbe (zrezki, testenine, ribe, pice, kmečka pojedina s pečenicami in krvavicami …) sta pred petimi leti želela ponuditi nekaj novega, nekaj, česar v Beli krajini še ni: »Ker se dosti ukvarjamo s peko na odprtem ognju, se nama je tako imenovani leskovški žar zdel primerna dopolnitev naše ponudbe.« Za leto in pol sta k sebi povabila kuharja iz Leskovca,da bi se od njega naučila avtentične priprave mesa in peke na žaru na oglje. Maso, ki jo pripravljajo samo iz junetine (mlade govedine), zamesijo ročno, da je pečeno meso rahlo in sočno. Imajo tudi mobilni žar, s katerim potujejo po prireditvah po vsej Sloveniji. Zagotovo jih boste srečali na Jurjevanju, Vinski vigredi in Kostanjeviški noči, pa tudi na mnogih porokah: »To je žar, ki je pripravljen na akcijo – prikolico priklopiš na avtomobil in greš! Imamo tudi mobilni raženj, na katerem lahko pečemo dvanajst odojkov in jagenjčkov hkrati,« pravi Matjaž, ki skrbi, da je meso vedno enakomerno pečeno in kožica hrustljava. »Ni neke posebne skrivnosti. Za dobrega ‚janjčka‘ je najpomembnejše kakovostno mlado meso, ki ga kupujemo pri okoliških kmetih, in dobra suha bukova drva. Naša peč ima šest do sedem vrtljajev v minuti, jagenjček pa je pečen v treh urah. Temperaturo je treba vseskozi nadzorovati in proti koncu peke naložiti nekaj drv, da je potem kožica lepo hrustljava. Od začimb uporabljamo samo sol. Pomembna je tudi pasma ovce – najboljša je belokranjska pramenka, avtohtona belokranjska ovca!«

GOSTILNA SAMARINZaključene družbe Erika in Matjaž povabita tudi v svojo zidanico na Doblički Gori. Tam lahko gostje »pod brajdo« uživajo v belokranjski naravi, vinu in jedeh, pripravljenih v krušni peči. Okrog zidanice imajo svoj vinograd, kjer pridelajo povprečno 2000 litrov belokranjskega belega in rdečega vina, za gostilno pa so posadili tudi sadovnjak in bodo že letos imeli svoj domači jabolčni sok, kis in viljamovko.

Pri Samarinu je domači kruh vsak dan spečen ob desetih, jagenjček in odojek pa natanko opoldne, zato je pred prihodom dobro premisliti, kdaj je treba oditi od doma, da bo kožica še hrustljava, morda prej celo poklicati in si zagotoviti svojo porcijo. Poleti, ko je obiskovalcev Bele krajine in mimoidočih več, je manevrskega prostora nekoliko več, saj se raženj vrti večkrat na dan. Letošnje poletje bosta Erika in Matjaž ponudbo ponovno nadgradila: na ražnju se bodo pekli tudi domači piščanci, izpod peke pa meso in ribe!

 


Več o Beli Krajini si lahko preberete v članku v Dober teku 4/2013, o gostilni Samarin pa na njihovi spletni strani.


 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji